Vad du borde veta om geotermisk kylning

Geotermisk kylning är jordens användning i ett system som tillåter temperaturreglering. Det används vanligen vid kylning av hus i reglering av temperaturen, särskilt under sommaren. Den använder jorden som värmekälla och samtidigt som en kylfläns.

Under frostlinjen är jordens yta som har en stadig temperatur på 6 ° C. Denna temperatur är tillräcklig för att energin ska reglera temperaturen. En geotermisk enhet används för att dra värmeenergin från marken.

Jordens lager under frostlinjen är väldigt stort så att ytemperaturen har försumbar effekt på den. Detta gör det möjligt att installera en pump under marken som effektivt kan dra sval uppehållstemperatur från jorden.

installera bergvärme stockholm

Geotermiska kylsystem arbear genom att flytta värme till skillnad från en ugn som omvandlar kemisk energi till värme. Den har tre huvudkomponenter som är jordvärmepumpen, en jordanslutning och ett distributionssystem.

Värmepumpen är den som ansvarar för att flytta värmen från anläggningen till vätskan i jordanslutningen.

Distributionssystemet används för att leverera kylning till huset. I bostadsanvändning används konventionellt kanalarbete i geotermiska system för att distribuera kall luft och för att ge luftfuktighetskontroll. En mindre vanligt använd är vatten-till-vatten värmepumpen som har fläktspolar, radiatorer eller cirkulationsrör under golv för att fördela snygga temperaturer till huset. Det är viktigt att kanalerna är täta, välkonstruerade och korrekt dimensionerade för att upprätthålla systemets effektivitet. Kanalerna måste också vara välisolerade. Om möjligt måste de placeras inuti byggnadens termiska kuvert.

 

Jordanslutningen består av en serie rör som är begravda under jord. Den ansluter jordvärmepumpen till jorden. Serien av rör kallas också en slinga. Det finns två typer av slingor som vanligtvis används. En är den slutna slingan och den andra är öppen slinga. Den är tillverkad av högdensitetspolyetenrör.

 

Det öppna loop-systemet är det enklare systemet. Den har två brunnar. Genom en brunn drar det grundvatten från en akvifer. Vattnet går sedan till värmeväxlarens värmeväxlare och sedan går det till andra brunnen där det släpps ut till akvariet igen. Det öppna loop-systemet är idealiskt för partier som inte är för stora eftersom slutna loopsystem behöver större markareal. Open loop-system har emellertid problem med grundvattenkemiska förhållanden eftersom dessa förhållanden kan leda till skador på värmeväxlarens värmeväxlare. Försiktighetsåtgärder behövs för att hålla gaser som koldioxid i lösning i vattnet.

 

Det slutna loop-systemet är den mindre vanliga. Det blir emellertid alltmer populärt idag. Detta beror på att de är ekonomiska, effektiva och tillförlitliga om de har installerats ordentligt. I detta system får vatten och frostskyddslösning cirkulera genom den begravda rörhållningen. Det slutna loop-systemet är mer miljövänligt jämfört med den öppna slingan, eftersom det vatten som används i den slutna slingan inte går ut ur slingan och förorenar den yttre miljön. Det finns två typer av slutna loop-system. Det finns de horisontella slingorna och det finns de vertikala slingorna.

Den horisontella stängda slingan är mer idealisk när ägarens areal är stor. Det är billigare att installera för små installationer. Installera denna är också bättre för nybyggnation. Sex rör som har parallella anslutningar är vanligtvis begravda i varje gräv.

Den vertikala slutna slingan å andra sidan föredras för situationer där det finns begränsat markområde som byggnader och hus i stadsområden. Detta beror på att horisontella stängda slingor är oöverkomliga och även vertikala stängda slingor har minimal störning för befintlig landskapsarkitektur. Därför är vertikala slutna slingor vanligare, särskilt i stadsområdet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *